Vall de Vernissa


Situada a l’interior de la Safor, la Vall de Vernissa està formada per cinc municipis: AlfauirAlmiseràCastellonet de la Conquesta, Llocnou de Sant Jeroni i Ròtova, situats al voltant d’un dels afluents del Serpis o Riu d’Alcoi: el Vernissa.

Paco Sastre (c)

Per arribar-hi caldrà seguir la denominada autovia del Morquí, anteriorment coneguda com carretera d’Albaida. També s’hi pot accedir per Xàtiva. La conca del Vernissa, però, no és sols la sortida de la Safor cap a la Vall d’Albaida. És quelcom més, perquè al seu si guarda tot un seguit de tresors que amplien els ja existents a la comarca i que, gustosament, els ofereix per a ser degustats i conservats.

Entre els seus paratges, amaga jaciments ibèrics, pintures prehistòriques, restes de fortificacions i alqueries musulmanes, com Rafalet de Bonamira i Cotalba, que dóna cognom a una de les joies i imatge de la Conca: El monestir de Sant Jeroni de Cotalba. 

Joan Pellicer, en el seu excel·lent viatge per les terres diàniques, es feia ressò del paratge amb una caracterització breu i explícita:

“Els propers pobles que se’ns presenten seguint la seua davallada de la carretera, són Llocnou i Almiserà, a tocar l’un en l’altre i a una vora i l’altra del Vernissa, el qual tant com separar-los els lliga. Són els pobles capçalers de la muntanyosa Conca del Vernissa, una subcomarca que terres blanques de secà, allargada als volts i giravolts del riu, que comença en aquests dos pobles, germans i acaba en Palma, amb una orografia i una climatologia peculiars, distintes de les de la Conca [de la Safor] i la Vall [d’Albaida], la qual té per dossers la Cuta i els seus forçuts contraforts de l’Ombria per migjorn i la barrancuda solana de la serra de Marxuquera per tramuntana. Ròtova, que és el seu poble principal, Alfauir i Castellonet completen la totalitat dels pobles d’aquesta menuda subcomarca.”

PELLICER, J. Meravelles de Diània. Camins, paratges i paisatges de les comarques centrals valencianes. Edicions del Bullent. Picanya, 2002.