Carta oberta del Col·lectiu Vall de Vernissa sobre els castells de la Safor

La nostra intenció és fer-los partícips d’una iniciativa que ens agradaria divulgar, amb el mateix entusiasme que la proposem, i que té per objecte recuperar l’empremta dels nostres castells de la Safor.

El Col·lectiu Vall de Vernissa, el CEIC Alfons el Vell i un equip d’estudiosos i simpatitzants hem engegat diverses activitats cercant el coneixement i una major sensibilització envers les nostres fortificacions medievals i, certament, la resposta sempre ha estat amplament positiva. Tanmateix, el punt de partida és més aviat feble: L’estat ruïnós de les escasses restes dels nostres mil·lenaris castells és palés i, pitjor encara, està sotmés a un progressiu deteriorament, que esdevindrà irreparable fins a la seua desaparició. Això és l’herència, seguint les paraules de l’arqueòleg Josep A. Gisbert, de l’abandonament ancestral que ha conduït al deteriorament actual, de la qual cosa tots som perjudicats.

Alhora, però, perdura una dèbil flama d’esperança: encara som a temps d’evitar-ne la pèrdua definitiva. Cal una conscienciació decidida i la iniciativa necessària i urgent -a més d’insubstituïble- dels ajuntaments i d’altres administracions publiques per salvaguardar aquest important llegat patrimonial. Propòsit que, des d’unes senzilles directrius tècniques, hem de posar en marxa per a salvaguardar i recuperar aquest importantíssim llegat patrimonial.

Tots els castells resten protegits “genèricament” per diverses lleis: la primera, dictada l’any 1948, fou la llei de Patrimoni Històric Espanyol de 1985, així com la Llei de Patrimoni Cultural Valencià (LPCV) de 1998. En elles, se’ls considera -conjuntament!- un Bé d’Interés Cultural encara que no resten inscrits en cap registre d’aquest tipus. A pesar que semblen protegits, aquesta “qualificació” genèrica no ha impedit que la Generalitat permetera el seu inexorable deteriorament i enfonsament. Siga com siga, les primeres institucions responsables són els Ajuntaments, ja que han d’incloure els nostres castells, delimitar-los i protegir-los amb els instruments amb què compta: les normes municipals. El compliment decidit d’aquest imperatiu legal servirà, a més, com a certificació de la seua voluntat ferma a l’hora de “demanar” les necessàries ajudes a la Generalitat, que és qui ha de protegir el nostre patrimoni.

– Caldria, primer, encetar un estudi tècnic per a catalogar de forma adequada les restes del castell. Un estudi integral planimètric, arquitectònic, arqueològic, així com del seu entorn, i d’altres necessaris, realitzats per tècnics especialistes (arquitectes, arqueòlegs, tècnics paisatgístics, etc.), i delimitar, documentalment, l’estat i l’àmbit de protecció i d’actuació.

– Integrar aquest procediment en les normes urbanístiques municipals, tot desplegant les disposicions de protecció que calguen, i sol·licitar, seguidament, la seua inscripció “singular” en el registre de béns d’interés de la Generalitat Valenciana.

– Sol·licitar de forma explícita, i reiterada si cal, a la Generalitat i a altres administracions públiques competents, la programació de les actuacions necessàries per a la seua rehabilitació, a partir de la prioritat de preservar de forma immediata els elements sotmesos a un risc imminent, la consolidació del conjunt, la neteja i l’adequació de l’entorn, l’execució d’excavacions arqueològiques, etc.

– Un cop aconseguides aquestes intervencions, i no abans, cal fer visitable la fortalesa, divulgar-la en el conjunt turístic de les poblacions (rutes mediambientals, històriques, culturals), recuperar-lo en l’estima dels seus habitants i servar-lo per a tota la ciutadania.

– No estaria de sobra, tot al contrari, integrar la recuperació de cadascun dels monuments fortificats dels nostre territori en unes futures “rutes dels castells” que inclogueren excursions en diverses jornades pels nostres paratges i monuments (recordem que totes les fortificacions andalusís mantenien un contacte visual entre elles, premissa necessària per a la seua defensa). L’esforç individual compartit enriquiria tots els saforencs i tots els valencians.

Volem compartir amb l’opinió pública que el patrimoni no té colors polítics, i que hem de treballar tots plegats conjuntament i incondicional per “reconquerir” els nostres castells del blanc i negre més pobre en què es troben en l’actualitat, una escala de grisos a la qual ningú no voldria haver d’acudir per a recordar-los. És la nostra responsabilitat present i per la qual ens jutjaran les generacions futures.

 Entitat signant:

Col·lectiu Vall de Vernissa

Adhesions:

Associacions:

Centre Excursionista de Ròtova

GEMAS

Grup d’Estudis Mediambientals de la Safor

Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell

Ventpluig

Associació Cultural de la Vall de Guadalest

BLOC

Col·lectiu del BLOC de la Safor.

ERPV

Esquerra Republicana del País Valencià

La Goleta

Associació Cultural La Goleta -Xeraco

Col·lectiu de Mestres de la Safor

MARINA-SAFOR

Escola d’Estiu del País Valencià “Marina-Safor”

Esquerra Unida del País Valencià

Acció Cultural del País Valencià

Particulars:

Francesc Sastre Calabuig Rafael Garcia Mahiques
Jesús E. Alonso Conxa Garcia
Jordi Puig Muñoz Ernest Martí Perucho
Joan-Carles Faus Carles Soler Balaguer
Paco Sastre Ferrer Remei Copoví Bentel
Miquel Puig Penalba Joan Balbastre Pérez
Marc Balbastre Helena López Sánchez
Josep Francesc Fayos Vicent F. Canet
Salvador Alarcó Belmar Mario Tarrasó Torres
Antoni Pérez Faus Francesc Balbastre
Elisa Sastre Calabuig Laura Martínez
Paco Orts Mendieta Miquel Camarena
Juanfe Artés Paco Negro
Antònia Paredes Climent Miquel Peiró i Vives
Mª José Català Miñana Felip Pastor
Encarna Signes Climent Emili Selfa
Rafael Soler i Verdú Pedro Císcar
Eugeni Climent Climent Rafael Fayos Roselló
Roger Cremades Rodeja Hugo Eric Hernández Sanfélix
Xavier Ródenas Mayor Carme Mª Iranzo Quesada
Xavier Ribes i Sampaio Anna Morant Minyana
Vicent Bou Serralta Antonio Arnau Carrillo de Albornoz
Toni Gisbert i Sempere Francesc Xavier Pellicer i Fraquet

Adhereix-te!:

Envia un correu electrònic a info@valldevernissa.org i adhereix-te al manifest (nom i congnoms, professió (opcional), DNI (no serà publicat).Les associacions que vulgueu adherir-vos: Nom de l’associació, nom i cognoms del president i DNI. Fes saber el teu desig de col·laborar en la conservació dels nostres castells!