Notícies

Foc i sendra al Vernissa

Miquel Camarena i Artés. President del Col·lectiu Vall de Vernissa

En començar a escriure aquestes ratlles, el dia desperta amb núvols matiners que embolcallen la Serra Grossa, amarant amb una delicada carícia de suau cotó-en-pèl i dolç bes de rosada, la nafrada pell de les muntanyes vernissenques, assolades pel terrible incendi patit aquest darrer cap de setmana. Als habitants de les terres de Vernissa, encara se’ns fa difícil mirar per la finestra per primer cop al dematí, eixir al carrer i alçar el cap a diari, havent de contemplar el negre i trist espectacle de dessolació posterior a la desigual batalla, o haver d’alenar notant al nas el pesat rastre de cremat que continua perdurant i envaint l’ambient. No sense sentir el cor en un puny i com se’ns fa un nuc a la gola…massa difícil d’empassar tanta congoixa. I tanta angoixa patida, mesclada de ràbia i indignació, com es podia palpar entre els abatuts habitants de la Vall, especialment d’Almiserà i Ròtova, contemplant impotents el ferotge espectacle lamentable de les flames devorant-ho tot al seu pas sense cap control, en les llargues hores del dia i la matinada de dissabte i diumenge. No hi havia consòl, no hi ha consòl possible per a uns veïns que amb crits i udols demostraven com l’ànima se’ls anava travessant sense poder fer res per evitar-ho. Ens sentim afortunats del meravellós entorn on tenim la sort de viure. I ens agrada que el visitant d’arreu del territori s’hi aprope i el valore. Orgullosos, els mostrem les meravelles que estem pagats d’atresorar a les nostres contrades i que ara començaven a vestir-se de descocada primavera, per a mesclar els perfums suaus de romer i cepell florits i el de la incisiva prebella, amb l’aroma penetrant de la tarongina que eclosiona. Per això convé que alcem la veu, per a dir-los alt i clar als nostres gestors que estem cansats. Cansats de paraules orfes i gestos grandiloqüents davant dels mitjans de comunicació, per intentar tapar-se les vergonyes públicament. Vergonyes, per manca de voluntat mediambiental, d’adequada planificació, de pressupostos, per males gestions i per la dessídia absoluta demostrada cap a la qualitat de l’entorn, el territori i el paisatge. Ni tant sols per a complir amb les lleis forestals que de la mateixa administració emanen. Perquè convindria pensar que els fa vergonya, quan demostren voluntat d’embenar el malalt amb urgència, ni que siga davant un periode electoral imminent… I ahi si que els pica. I passarà el temps i amb ell, intentaran deixar gelar els ànims de la societat per a que tot continue igual. Fins la propera. Per això no volem transigir ni conformar-nos-en, convé continuar denunciant la inoperància i la incapacitat: el paisatge és un actiu massa important per als pobles d’interior com per a deixar que l’oblit caiga sobre el nostre territori com cendra polsosa…

Anuncis

Un pensament sobre “Foc i sendra al Vernissa”

 1. Es un penoso espectáculo ver las montañas quemadas de Rotova (principalmente son las que veo desde la carretera) pero alguien podría decir que acciones emprendieron los ayuntamientos de Llocnou de Sant Jeroni, Almiserat, Castellonet, Rotova y Alfauir en estos 8 años ultimos.
  Pongamos como medida dos mandatos de alcaldía por cada municipio.
  Me atrevo a decir que nada. Y seguirá así por mucho tiempo. Lo que va a hacer la Consellería de Medio Ambiente es propaganda para que se mantenga el alcalde de Rotova en el poder y para que no se les achaque que no hacen nada ellos.
  Pero es todo una mandanga, los medio que trabajaron hicieron el ridículo. Demostraron que cuando te toca la lotería de un día de poniente lo único que vale es rezar para que una mala persona no se le ocurra provocar un incendio forestal.
  Y el mal viene porque no hay un aprovechamiento del monte porque Consellería impone las mil y una trabas al propietario de los montes. Eso si, que tiene que pasar el gasoducto por la montaña y se destroza el monte por muchos muchos años, y no pasa nada. Solo las grandes empresas tienen las puertas abiertas en la Consellería de Medio Ambiente.
  Y que decir de los alcaldes tan ilustres y formados que tenemos en los ayuntamientos citados. De ellos es la principal culpa de los incendios forestales. Solo quieren sus núcleos urbanos bien adoquinados y limpios, y creen que con eso cumplen ya.
  ¿ Que infraestructuras y planes de prevención de incendios forestales han fomentado ?.
  Ahora hay que reclamarles a ellos y a sus concejales todo lo que no han hecho. Dirán que no hay subvenciones o que no tienen dinero, mentira todo, solo están en el cargo para mejorar su situación económica particular o la de sus amigos que los han colocado en le puesto.
  Hay que denunciar la omisión en el deber de todos esos cargos electos, que muchos querrán perpetuarse en el asiento. Hay que exigirles que estén preparados y si no lo están que vayan primero a arreglar sus casas particulares antes de meterse a querer arreglar los problemas de los demás.
  Ese es el principal problema, politiquillos ineptos y sin escrúpulos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s