Notícies

Mor als 106 anys Francisco Sastre, sense prendre en la seva vida ni un medicament

Des del Col·lectiu Vall de Vernissa, copiem aquesta notícia de l’edició digital de Levante-EMV, com a homenatge senzill i sentit per aquest rotoví de Vilallonga.

S. Sapena GANDIA

L’home més vell de la Safor va morir “de vell, apagant-se a poc a poc”, segons la família

“Ha mort de vell, apagant-se a poc a poc”. Així va resumir un familiar els últims dies de Francisco Sastre Sendra, l’home que, abans d’ahir, era enterrat al cementiri de Villalonga després d’haver viscut, amb una salut envejable, ni més ni menys que 106 anys.
L’avi de la Safor va ser gairebé tota la seva vida el farmacèutic de Ròtova, una professió que va transmetre al seu fill, Francesc, ara titular d’aquest establiment a la mateixa localitat.
Francesc Sastre va néixer un 5 de abril de 1904 en Villalonga, de manera que, encara el dilluns passat, va poder celebrar juntament la seva dona, Amparo Ferrer, i la resta de la família, la seva particular festa del 106 aniversari. “Bufà les espelmes a la seva manera”, va narrar el seu fill Francesc, que durant molt de temps ha recopilat les vivències del seu pare a través de llargues converses, algunes d’elles gravades, amb la finalitat que una part de la memòria d’aquesta comarca no es perda.
Francesc Sastre Sendra era fill de Julio i Luzdivina, un matrimoni de Villalonga que va tenir sis fills, tots ells ja morts. Entre els seus oncles figura el general Onofre Sastre, que, entre altres aspectes, a finals del segle XIX va ser auditor en la guerra de Cuba, i un dels seus germans, també de nom Onofre, va ser alcalde de Villalonga durant molts anys. La família Sastre Sendra va ser, en general, molt longeva, però ningú va arribar als 106 anys de Francisco.
Després d’estudiar batxillerat a València, es va desplaçar a Madrid, on va cursar Farmàcia, professió a la qual va dedicar tota la seva vida. Després d’estar dos anys exercint a la localitat de Fuentidueña del Tajo (Madrid), va tornar a València i, el 1932, va obrir la farmàcia de Ròtova, localitat en la qual es va casar amb Amparo Ferrer, una paisana de Villalonga amb qui va tenir un únic fill.
Tot i jubilar-se l’any 1980, Francisco Sastre va mantenir sempre relació amb la farmàcia de Ròtova, gràcies, en bona mesura, que va ser el seu fill qui “va heretar” l’establiment. El seu fill Francesc narrava ahir a aquest diari que, paradoxes de la vida, tot i ser farmacèutic, mai va prendre més medicaments que una simple aspirina o algun suplement vitamínic. Aquesta envejable salut de ferro també li ha permès viure 106 anys sense haver estar ingressat mai en un hospital, i, com la majoria dels mortals, “sempre va tenir pànic als dentistes”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s