Notícies

El núm. 12 de ‘La Falzia’ ens apropa, de nou, memòria i patrimoni comarcal

Durant l’acte de presentació, Jesús E. Alonso realitzà una conferència sobre els orígens de Llocnou de Sant Jeroni, que prepara la celebració del seu 400 aniversari el 2009. 

El Col·lectiu Vall de Vernissa presentà dissabte passat un nou número (el dotzé) de La Falzia, la revista cultural que edita des de fa quatre anys a la comarca. Més color, millor disseny i noves seccions estan presents en un exemplar que ens parla de nou de memòria i patrimoni, de tota mena de patrimoni –des de la figura del Crist de Castellonet, el rellotge de l’Ajuntament de Potries o el joc de la pilota valenciana-. No debades, la portada i entrevista central d’aquest número estan dedicades a Paco Faus, Paquito rata, jugador de pilota als anys 1930-1950. El seu autor, Josep Maria Ferrairó, de la mà del pilotari, ens apropa a la realitat d’una comarca i una població que vivia intensament aquest esport valencià; la radiografia dels anys 50 del passat segle és sucosa: jugadors, valoracions de les millors partides de raspall al carrer, espais aprofitats per al joc, etc.; també, la duresa, el treball, la “felicitat sense un tros de pa”… La memòria d’aquest rotoví s’ha demostrat admirable.
L’amollonament de la finca dels Garcia, la història del rellotge del consistori potrier, els 300 anys de la batalla d’Almansa, l’homenatge a Joan Pellicer…: són exemples d’història local i de medi ambient presents en una publicació que tresca el camí d’abastar la comarca i diverses temàtiques valencianes. La revista, però, atén altres vessants, com la música (amb una entrevista al grup VerdCel), publicacions recents, passeigs fotogràfics (com el realitzat per Rubén Costa) i altres seccions “novelles”, com la proposta de pàgines webs o el rèquiem pel Borones.
Però La Falzia no s’adreça únicament a un públic adult; al seu interior, inclou La Llavoreta, la revista per als més menuts, que presenta un dossier d’activitats, passatemps, cançons i refranys al voltant de la Pasqua. Aquest suplement ha estat coordinat per Conxa Garcia i Vicent F. Canet. La revista es pot sol·licitar per correu electrònic (info@valldevernissa.org) o a la pàgina web (www.valldevernissa.org). A més, en breu estarà disponible a les principals llibreries i papereries de la comarca.
Durant l’acte, la coordinadora de l’ecomuseu Vernissa Viu, Rebeca Pascual, presentà les activitats, projectes i reptes plantejats des d’aquest nou òrgan de gestió cultural: segons Pascual “és prioritari que es conega millor el projecte: les seues característiques, els seus objectius, la metodologia i els subprojectes que el conformen. Igualment és essencial la creació d’eines que faciliten i agiliten el lligam més actiu i continuat de la població amb l’ecomuseu”.
400 anys de Llocnou de Sant Jeroni.
Un dels moments més importants de les activitats realitzades dissabte fou la conferència que duia per títol Llocnou, 400 anys. Un pròleg: l’abans de la fundació, a càrrec de Jesús E. Alonso, historiador i arxiver de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Gandia. En ella, Alonso relatà el paper dels monjos del monestir de Sant Jeroni en l’origen del nucli que hui és Llocnou de Sant Jeroni: primer amb l’expulsió el 1506 dels moros del Rafalet de Bonamira i posteriorment amb l’assentament dels nous colons cristians sobre el camí reial. Tal com ens deia Alonso, citant el pare Castillo, “en aquel tiempo tal vez se gobernaría esta casa [el monestir] por teólogos y no por labradores; y no todas las metafísicas suelen salir bien en la práctica”. I és que l’anticipada expulsió dels moriscos a Llocnou –com un segle després ocorreria a la resta del País Valencià- va causar molts problemes a l’hora de conrear les terres.
L’alcalde de Llocnou, Pep Climent, i el president del Col·lectiu, Miquel Camarena, explicaren les activitats que des de l’Ajuntament i l’associació preparen de cara a la celebració, el 2009, del quatre-cents aniversari del municipi saforenc. Tots dos animaren, a més, els habitants i associacions a sumar-se en el disseny de la celebració.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s