Notícies

MÀG(i)a

(Opinió)

Miquel Camarena

El darrer diumenge 25 de març, el Col·lectiu Vall de Vernissa va organitzar una visita al Museu Arqueològic de Gandia (MAGa). La jornada no semblava massa propícia, atès que eixa matinada s’efectuava el canvi horari, amb el trasbals que això comporta en el son, especialment dels més menuts. A més, l’oferta cultural d’arreu de la comarca era extensa i variada, amb gran quantitat d’atractives i interessants propostes provenint des de diferents llocs i organismes. Els meus fills, amb més son que res, m’acompanyen.

Amb tot i això, la visita encara va estar un èxit de públic. Amb sorpresa inclosa. Joan Cardona, arqueòleg municipal, amablement i desinteressadament, s’oferia a fer-nos-en  de llàtzer. Les seues sempre interessants explicacions demostren un entusiasta convençut del que fa. També el seu equip col·laborador.

Malgrat la seua ubicació física al cor  de la ciutat, el MAGa és un museu amb clara vocació comarcal, que tot gandià i per extensió tot saforenc hauria de conéixer i visitar. Per simple exercici d’amor al patrimoni. Patrimoni de primer ordre en importància mundial, dit siga de passada. Destaca la seua voluntat didàctica front a antigues maneres de concebre un museu, com a simple contenidor de peces desordenades. Així, al llarg del seu recorregut, el visitant no sols coneix les diferents etapes viscudes pels nostres avantpassats més llunyans, si no també fer-se’n una idea ben aproximada del medi físic (la nostra comarca) en què tot això succeïa. Amb un formidable format audiovisual de recolzament que aconseguia fascinar els més menuts i instruir els més majors.

També és un encert la seua instal·lació a un edifici que per si mateix ja constitueix un atractiu, on destaca l’acurada intervenció de restauració que recuperà un espai emblemàtic per a Gandia i la seua comarca. Amb magnífiques vistes al riu i l’horta, des de les antigues muralles visibles per l’entrada provenint d’Alacant.

La visita conclou amb un taller-demostració, simpàtica, amena i divertida, de les eines, atifells i tècniques, emprades per aquells antecessors per a l’obtenció del foc. Els més menuts es diverteixen d’allò més, intentant esforçadament aconseguir encendre’l. Al mateix temps, d’una agradable manera, coneixem la importància cabal per a l’home prehistòric de l’obtenció del foc.

Han passat dues hores i mitja i el matí se n’ha anat a tota velocitat. Els xiquets reneguen per què no volen que la visita acabe. Des d’aleshores, no ha passat un dia sense que em pregunten al voltant d’allò que van poder veure i admirar. Desitgen tornar. Repassen a diari les fotos de la visita a l’ordinador. Decididament, això és MÀGia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s