Notícies

Ròtova presenta un guia sobre els seus béns culturals, paisatgístics i patrimonials

Al mateix acte també es presenta un documental sobre la cultura de la pansa. L’autor de la guia i del documental és el geògraf  Paco Tortosa.

pacotortosa
Paco Tortosa, l'autor

Divendres dia 23 de febrer de 2007, a les 20.00 hores i a l’esglesia de Ròtova (la Safor), s’ha presentat la guia de Ròtova i un audivisual sobre la cultura i els paisatges del mateix poble. Segons l’autor, “no es tracta tan sols de donar a conéixer els valors patrimonials turístics de Ròtova i d’exaltar-los, sinó de fer una sèrie de reflexions i valoracions mediambientals, de qualitat de vida i paisatgístiques, més conformes amb les noves sensibilitats ecològiques i d’oci verd que comencen a despuntar entre els viatgers i turistes d’aquesta societat de principis de mil·lenni. Una societat que cada vegada més valora un recurs natural i cultural poc massificat que conserve íntegrament o en part les arrels culturals de temps passats, tant en la configuració dels seus paisatges globals quant a les manifestacions arquitectòniques concretes lligades al món rural o urbà”.

LA GUIAllibrerotovatortosa

En la primera part, i sota el títol PER ANAR DESCOBRINT RÒTOVA DE MANERA GLOBAL, ens apropa a la seua geografia, rastregem la història i fem unes pinzellades del seu patrimoni cultural i natural, a més d’una reflexió al voltant de la situació actual del medi ambient. El segon apartat, el nucli central i més important de la publicació, dedica el seu espai al desenvolupament dels tres itineraris que hem dissenyat, els quals s’estenen pel nucli urbà i tot el terme de Ròtova. El tercer apartat de la publicació ressenya les festes de Ròtova, els llocs per dormir, la gastronomia, els establiments per menjar, les tendes tradicionals i les associacions culturals del poble.

EL DOCUMENTAL SOBRE LA CULTURA DE LA PANSA

“En una època d’avanços tècnics indubtables, és responsabilitat de tots conèixer i conservar en el possible la cultura tradicional del nostre territori. Transformar el raïm de moscatell en pansa era -i encara ho és- una tècnica secular bastant perfeccionada fruit de l’experiència col·lectiva. Però per damunt de tot, era -i és- cultura tradicional, una forma molt singular de treball i convivència que no deu desaparèixer ni quedar en l’oblit” (Documental).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s