Notícies

‘La Falzia: la veu dels pobles silenciosos’

Jesús E. Alonso

Hi ha revistes locals que moren; i d’altres que naixen. La Falzia enceta el seu itinerari en un marc difícil per a les iniciatives culturals i després que els alcaldes fracassaren en els seus intents de coordinar esforços dels cinc poblets que conformen aquest gavell de pobles: Ròtova, Alfauir, Castellonet, Llocnou de Sant Jeroni i Almiserà.

La revista és l’òrgan d’expressió principal d’un col·lectiu que duu també un impuls gran en altres camps: organització d’actes, excursions, debats i conferències, fototeca… Entre elles destaca una plana web que presenta novetats contínues i ja ha concitat un bon nombre de visites: http://www.valldevernissa.org. Dins d’aquest col·lectiu s’aplega gent de diverses edats, formacions i procedències amb el lògic denominador comú d’una inquietud pel patrimoni històric, la llengua, l’ecologia, la salut i el conjunt d’aspectes que solem denominar cultura. Hi ha joves amb una forta espenta que han tingut el detall de comptar amb les visions i les col·laboracions dels que ja no ho som tant. Es preveuen tres números anuals i un finançament a base de subscripcions.

El primer número prefigura el que pot arribar a ser aquesta nova publicació d’una ‘subcomarca’. En ell hi ha seccions dedicades a la premsa, els esports, l’educació per la salut, la toponímia, la cuina, el medi ambient, la música… Destaca un capítol dedicat a un personatge, en aquest cas l’historiador i pare del concepte ‘vall de Vernissa’, Josep Camarena. També hi ha un ‘viatge a la memòria’ i ‘balcons’ dedicats a la contemplació de la resta de comarca de la Safor, bé a través dels seus pobles (Barx, en aquest cas) o mirant altres publicacions germanes, com Bresca de Vilallonga. Mereix un esment especial la secció per als més menuts, batejada com a ‘Llavoreta’.

Tot plegat caldrà, és clar, desitjar una llarga vida a un projecte ple d’il·lusió i de potencialitats per desenvolupar.

Per a Espai del Llibre, núm. 5
Estiu del 2004. Font: Pàgina personal de Jesús E. Alonso.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s